Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Jak to vypadalo za středověku

Vyzkoušet si na vlastní kůži, jaký to byl pocit octnout se v mučicím zařízení, vyskočit do sedla koně (skoro jako živého) a uchopit jeho opratě, zahrát si na zvonkohru či obléknout se do středověkých šlechtických šatů. To vše a mnoho dalšího nabízí v znojemském Domě umění výstava Expedice středověk, která potrvá v hlavních výstavních prostorách až do 8. října.

  • Upravené „Člověče nezlob se“ poučí, a navíc i vyzkouší hravou formou z historie Znojma. foto: -eis-
  • Do sedla jezdeckého koně se může posadit každý bez rozdílu věku. foto: -eis-
  • Nejen turnaje a zábavu, ale i podstatně temnější věci nabízel středověk. Třeba mučicí nástroje útrpného práva. foto: -eis-

Zatímco u jiných výstav je dotýkání se exponátů zapovězeno, v tomto případě je celá část výstavy naopak na vyzkoušení návštěvníky připravena.

Na tuto expozici, která je připravena ve spolupráci s Moravským zemským muzeem, čekalo Jihomoravské muzeum pět let. Takový je o středověk z hlediska dalších vystavovatelů zájem.

Muzea už dávno nejsou zkostnatělou přehlídkou exponátů za sklem či tabulemi s faktografickými texty. To zajímalo encyklopedicky založené lidi, ale děti taková výstava nudila. V tomto případě nemají malí návštěvníci na nudu čas. Hned v první místnosti jsou připraveny populární humorně laděné krátké videosekvence z této doby. Ke standardním je připojena ještě další regionální.

Deskovou hru Člověče nezlob se zná snad každý. V případě výstavy jsou pravidla upravena,  a hlavně jde o znalosti či poučení z historie našeho královského města. Nejsem historik, na druhé straně ani úplný laik, ale s některými dotazy jsem měl problém. Děti, které v době mé návštěvy tuto hru hrály, byly navíc oblečeny jako princezny či dvorní dámy, což zážitek ještě umocnilo. Kluci si zase mohli obléci repliku brnění, které nebylo samozřejmě z kovu.

Zábavná forma přecházela nenásilnou formou i k poučné, vystaven je například popravčí meč města Znojma z 18. století či kopie významných středověkých obrazů, jejichž originály jsou vystaveny o poschodí výše.

Výstava rozhodně nenudí. Podle jedné z průvodkyň se leckdy dospělí baví více než děti. Je jednou z možností, jak seznámit mladší generaci atraktivní formou s historií, včetně té znojemské.              

 

Jiří Eisenbruk