Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Jak se z Riegersburgu mávnutním hraběcího proutku stal Ruegers

Zámek Riegersburg byl přejmenován na zámek Ruegers. Vzhledem k faktu, že s tímto zámeckým objektem – vzdáleným od Znojma pouhých třicet kilometrů – je spojen rovněž se jmény několika českých výtvarníků, naše redakce pátrala, proč ke změně léta zažitého názvu vůbec došlo.

  • FOTO: Dušan Rouš
„Důvodů pro toto přejmenování je mnoho. Jeden z nich souvisí bezprostředně s historickými kořeny zámku. Jméno Ruegers lze objevit v zakládací listině vztahující se k místu Riegersburg. První zmínka ze 14. století zmiňuje jistého Hawse z Rugsu, který se zde usadil. V 15. století je pak v obci zmiňován malý hrad – tvrz Ruegers (malý hrad Rüdigerů). Naší snahou bylo zdůraznit tento historický původ zámku ve středověku novým jménem, a tím lépe zprostředkovat vývoj od statku přes renesanční vodní zámek až po zámek barokní,“ prozradil nový zámecký pán Octavian hrabě Pilati.
 
Další důvod změny jména zámku, jak nám sdělil hrabě Pilati, vychází ze shody názvu se zámkem Riegersburg na východě štýrské vrchoviny. „V minulosti docházelo k záměnám se štýrským zámkem Riegersburg. S novým jménem Ruegers můžeme těmto záměnám zabránit,“ dodává hrabě Pilati.
 
Zámek Ruegers a hrad Hardek má od roku 2016 nového pána. Oba objekty přešly z rukou hraběnky Francesky Pilati (která je ve Znojmě dosti častým hostem různých akcí) do rukou jejího syna Octaviana. Od roku 2017 je tedy hrabě Octavian Pilati (ročník 1989) jediným vlastníkem obou oblíbených turistických destinací a zároveň jedním z nejmladších hradních a zámeckých pánů v Rakousku. Hraběnka Francesca Pilati tak nastoupila do penze a nyní se věnuje výhradně uměleckokulturním projektům.
 
„Je mým osobním přáním dopřát našemu regionu nové impulsy a nové finanční oživení prostřednictvím nových akcí, filmových natáčení, které zesilují spolupráci s institucemi v regionu, ale též spolupráci s českými organizacemi a umělci. Jedním z nich je Lubo Kristek z Podhradí, který bývá na Ruegersu, dříve Riegersburgu, častým hostem, a jehož performační kreace se setkávají s bouřlivým ohlasem,“ uvedl pro náš list hrabě Octavian Pilati.
 
Zámek Ruegers, kde lze zhlédnout i nejstarší psí hřbitov moravsko-česko-rakouského prostoru, je možno navštívit i v roce 2018 o víkendech a svátcích od 10.00 do 17.00 hodin. Otevírací dobou zůstává i v nadcházejícím roce květen, červen, září a říjen od čtvrtka do pondělí.
 
„Jsme rádi, že můžeme v roce 2018 nabídnout našim hostům dvě rozdílné trasy, které představují důležité události ze zámecké historie. V rámci první prohlídkové trasy zažijí návštěvníci děsivou, veselou i tklivou historii šlechtického života a barokní doby. Druhá trasa je koncipovaná jako výstava, která vede proudem času bouřlivou historií zámku. Součástí prohlídky je i působivá expozice českého surrealistického umělce Lubo Kristka v takzvané Kristkově síni,“ zakončil hrabě Octavian Pilati.                                         
 
-TIK-