Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Dobrá nálada, či vůně chleba, těžko říct, co lákalo víc!

Chléb se sice peče v peci, ale na ten zářijový slupský se těsto začíná hníst už v zimě. V lednu.

Starosta Slupi Jiří Slezák mi potvrdil, co jsem si myslel už dávno: „Říká se, že kdo je připraven, není překvapen. My ve Slupi to děláme trochu jinak. Jsme připraveni proto, aby překvapení byli hosté. To je ten hlavní důvod, proč na Slavnosti chleba chystáme organizační kvásek, ještě když mrzne. Aby bylo nač koukat, co poslouchat, čím se pobavit a co okoštovat. Prostě si užít jarmareční ruch jaksepatří!“ nepochybuje o schopnostech spolehlivého týmu organizátorů slupský starosta Jiří Slezák, který dodal, že si nedovede vůbec představit úspěch této vyhlášené akce bez obětavosti spoluobčanů.

Je snadné popsat atrakce, které Slavnosti chleba ve Slupi provázejí už od prvního ročníku v létě 2005. Zato však zůstává téměř nemožné podrobně vylíčit, jakou dá fušku se postarat, aby se lidé bavili. Ono je totiž vždy snazší rozplakat než rozveselit. A pokud o tomto víkendu přece jen ukápla slzička, pak se smutkem měla společného jen to, že Slavnosti chleba skončily, byť s velkým úspěchem.

Ale přece jen skončily, takže folklorní soubory složily nástroje do futrálů, středověcí řemeslníci uklidili ponky a svlékli haleny a vinaři propláchli ulepené sklenice po vypitém burčáku. V polní pekárně oheň vyhasl, četníci zasalutovali a odmašírovali. Jediné, co ve Slupi zůstalo, byla docela slabá vůně chlebovinky...

Slupské chlebobraní se může pyšnit jednou nepřehlédnutelnou devízou. Komorním rázem, útulností a vlastně i zvláštní neokoukaností. Samozřejmě také kvalitou, která musí jít ruku v ruce s originalitou a rovněž s výdrží.

Starosta Jiří Slezák má v tomto bodu jasno: „Slupské slavnosti se nám podařilo za víc než deset let zahřát na slušnou provozní teplotu. Díky těm všem, kteří přiložili ruku, ale i hlavu k dílu. Laťku jsme nastavili, ale nikdo nás nevaroval, jak těžké je tuto laťku udržet. Ale zaťali jsme zuby a řekli si, že jsme se dali na vojnu, a musíme tedy bojovat. Letos jsme zpestřili dětskou nabídku, připravili dřevěný kolotoč i projížďky na koních. Angažovali jsme dokonce vodníka, který zaujal nejen tím, jak vypadal, ale také jak vyprávěl. Zapojili jsme všech sedm místních spolků, které táhly za jeden provaz...

Naší snahou bylo, aby si na Slavnostech každý návštěvník přišel na své. Hlavní folklorní program, řemeslný jarmark, a další doprovodný program, country kapela, muzeum mlynářství, výstava zemědělské techniky, muzeum zemědělství, muzeum opevnění, vojenské ležení Klubu vojenské historie...

Chtěli jsme - spolu s brněnským Technickým muzeem, které je spolupořadatelem -, aby se u nás lidé cítili dobře.

Samozřejmostí pak byla doprava autobusy zdarma, parkoviště pro auta na kraji obce, pro tělesně postižené v centru obce, či dostatek stánků s občerstvením. Třetím rokem jsme provozovali hlídané parkoviště pro cyklisty, vloni jsme na úřadě zřídili přebalovací box pro matky s dětmi, Skupina vinařů Slup provozovala něco na způsob mázhauzu přímo ve mlýně, od loňska taktéž svážela lidi z parkoviště bryčka.

Ale nechci, když už mám slovo, končit prostým výčtem zajímavostí. Chci především s pokorou poděkovat, což je myslím to opravdové, co si Slavnosti chleba zaslouží,“ řekl starosta.           

 

Vlastimil Mrva

foto: Šárka Novotná