Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Retro vlny šplouchají i vínem

Jednou ze zajímavostí letošního Putování za vínem byl retro sauvignon, který kopíruje módní retrovlnu potravinářských výrobků. Je vyroben technologií, jaká se používala před revolucí, kdy nebyly k dispozici zařízení ani možnosti, které se využívají dnes. Retro sauvignon je vynikající, i když není tak uhlazený, jak to dokážou enologové udělat s víny, která jsou skvělá nedlouho po fermentaci. Na druhou stranu bude možná delší archivace a stárnout bude s graciézností této odrůdě vlastní.

  • foto: -eis-
Od čtvrtka do soboty od odpoledne až do večera křižuje nemalý počet autobusů Znojmo a jeho okolí. Znovín připravil pro své příznivce v pořadí již dvacáté putování po archivních sklepech, což vyžaduje poměrně velkou přepravní kapacitu. Hostě postupně navštíví šest míst.
Degustace se konají v podzemí louckého kláštera, ve sklepech v Příměticích, v Sedlešovicích, Strachoticích, Jaroslavicích a ve Slupi, kde byla akce spojena s ochutnávkou chleba.    
Dvacetiletá tradice přinesla velký nárůst zájemců. Nejdříve fungovaly jen dva autobusy, později jich přibývalo. Před dvěma roky bylo putování ve třech týdnech po sobě, nyní se koná již ve čtyřech, celkem se letos jednalo o deset dní. O putování se stará denně – bez řidičů autobusů – asi sedmdesát lidí, většinou zaměstnanců Znovínu.
V letošnm  roce se na putování přihlásilo na 8 500 milovníků vín, loni se této akce zúčastnilo zhruba 7 500 zájemců. Víno prostě táhne a je potěšitelné, že zájem má i mladá generace, která holdovala dříve spíše jiným nápojům.
Jak bude vypadat putování ve své třetí desítce, jsme se zeptali ředitele Znovínu Pavla Vajčnera: „Neplánujeme radikální změny, jen menší vylepšení, chceme prostě pracovat s detaily. Projekt se osvědčil, snažíme se zajistit větší komfort při nákupu.“               
 
-eis-
 
Text pod foto:
Již několik let mohou milovníci zlatavého moku ochutnat vína, na jejichž lahvi je zobrazen ledňáček. Tyto produkty prošly při svoji výrobě kryomacerací, kdy se rmut ochladí na nízkou teplotu, aby do moštu přešlo více aromatických látek. Novinkou je obrázek letícího ledňáčka – dříve byl sedící. Láhev s novým symbolem představil obchodní náměstek Znovínu Jaroslav Opatřil.      
                                                                                                                                               
foto: -eis-